Tradycyjne przepisy kulinarne z obszaru Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenia „Partnerstwo Północnej Jury” i Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj’ to bogaty skarbiec smaków, który zachwyca swoją różnorodnością a jednocześnie prostotą, w której „mniej znaczy więcej”.
Oprócz walorów poznawczych, nasze jedzenie regionalne ma też ważną zaletę: w czasach, gdy wszystko ulega powszechnemu ujednoliceniu, te lokalne tradycyjne potrawy wzbudzają duże zainteresowanie wśród ludzi poszukujących niebagatelnych doznań kulinarnych i smaków. Coraz więcej z nas zdaje się doceniać stare, mądre przysłowie: „Jakie jest Twoje jedzenie, taki jest Twój umysł”…
Niewątpliwie kuchnia lokalna wraca do łask. Niegdyś zwykła i powszechna, teraz wzbudza wielkie zainteresowanie wśród tych najbardziej wymagających smakoszy, jak również tych, którzy dopiero zaczynają swoja kulinarną podróż po tradycyjnych smakach i smaczkach. Jedno jest pewne – zapomniane, stare, a kiedyś powszechnie stosowane przepisy są nowo chętnie odkrywane i doceniane.
Zapraszamy Państwa do kulinarnej podróży po Partnerstwie Północnej Jury i Żywieckim Raju. Zasmakujcie w wyjątkowych w swoim rodzaju tradycyjnych potrawach „Partnerstwa Północnej Jury”: gęsich pipkach, ciulimie czy czulencie lelowskim. „Ziemniaczaną ucztę Bogów” zapewnią niepowtarzalne smaki pieczonek (zwanych także prażonkami) czy też „Chorońskich prażuchów”. Lody z jurajskich borowików, czy też szarlotka pod chmurką z jabłkami z owocowego Mstowa będą doskonałym „słodkim” dopełnieniem…
Jeżeli chcecie zaznać niebiańskich rozkoszy zapraszamy do delektowania się potrawami z „Żywieckiego Raju”: wariacjami potraw z kapustą czy to kiszoną czy na słodko w postaci kwaśnicy na kotlecie, kapuśniaka na żeberku, zupy fasolowej na kwaśnicy czy kapusty z fazolem. Nie zabraknie tutaj tradycyjnych potraw takich jak smalec, dyrgonty, prażuch ze skwarkami i niezwykle zdrowej zupy czosnkowej czy postnej zupy śliwkowej. Na deser polecają się kruche ciasteczka, pierniki, pleśniak czy piernik kwiatek.
Rozsmakujecie się Państwo i rozkoszujcie naszą lokalną kuchnią stosując te przepisy na co dzień!
Smacznego!