Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
|
|
Sposób przygotowania:
Ziemniaki należy obrać ze skórki, następnie zetrzeć do miski na tarce o małych oczkach. Odstawić starte ziemniaki na 5 minut. Odlać zbierający się sok – delikatnie przytrzymując ziemniaki, odcisnąć nadmiar soku. Wbić jajka, wsypać mąkę pszenną, jeśli w ziemniakach jest dużo wody - wsypać trzy łyżki mąki, a w przypadku tych mniej wodnistych, tylko dwie. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na oleju na średnim ogniu. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gotowe placki ziemniaczane posypać boczkiem. Podawać z zsiadłym mlekiem.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Ujsołach, zdj. Tomasz Donocik Fotografia