Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 120 minut + 8h marynowanie
Składniki:
- 1½ kg szynki
- 1 pierś z kurczaka
- 300 g boczku
- 5 jaj
- sól
- pieprz
- czosnek
Sposób przygotowania:
Mięso dzień wcześniej rozbić w prostokąt, zabejcować solą, czosnkiem i pieprzem. Na drugi dzień zszyć mięso, ale nie do końca - jedną stronę zostawić niezaszytą. Na patelnie dajemy duże kawałki boczku, piersi z kurczaka, dusimy i wbijamy jajka do ścięcia, całość solimy i dodajemy pieprzu. Farszem nadziewamy mięso, zszywamy do końca. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, następnie przykrywamy i dusimy półtorej godziny. Kiedy rolada wystygnie, wyciągamy nitki.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Korbielowie, zdj. Tomasz Donocik Fotografia