Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 1/6 margaryny (roztopić we wrzątku)
- 3 łyżki oleju
- ½ l gorącej wody
Składniki na farsz:
- 500 g kaszy gryczanej
- 3 cebule
- 800 g boczku wędzonego
Sposób przygotowania:
Ciasto:
W gorącej wodzie rozpuszczamy margarynę i dodajemy do mąki pszennej. Zagniatamy wszystko razem do uzyskania luźnego i gładkiego ciasta. Następnie należy ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować i wyciąć krążki szklanką.
Farsz:
Boczek smażyć z cebulką. Wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną. Farsz nakładać na krążki. Następnie krążki z farszem skleić. Pierogi gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie przez około 3-5 minut od wypłynięcia pierogów. Ugotowane pierogi okrasić cebulką i boczkiem.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Ślemieniu, zdj. Tomasz Donocik Fotografia