Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
|
|
Sposób przygotowania:
Mięso z królika, boczek, podgardle i mięso drobiowe pokroić. Zalać wodą i dodać warzywa oraz przyprawy: sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości mięsa. W gorącym wywarze zamoczyć 2 bułki. Następnie obrać ugotowane mięso i zmielić je (można to zrobić dwa albo trzy razy, w zależności od tego, jaką konsystencję ma mieć pasztet). Zmielić i dodać warzywa: cebule, marchewki, seler, pietruszki, odciśnięte bułki. Dodać przyprawy: majeranek (dość dużo), doprawić pieprzem, solą, wędzoną papryką, gałką muszkatołową, dolewać po trochu wywar (prawie 2 szklanki). Wbić 4 jajka, wymieszać i odstawić na chwilę. Masę na pasztet z królika przełożyć do formy - keksówki lekko nasmarowanej masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 40 minut.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Pewli Ślemieńskiej, zdj. Tomasz Donocik Fotografia