Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
|
|
Składniki na zasmażkę:
- 150 g wędzonego boczku
- 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Żeberka z przyprawami gotujemy do miękkości, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, jarzyny i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy, doprawiamy do smaku i zagęszczamy zasmażką. Na koniec posypujemy zieleniną.
Zasmażka: boczek kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy przez 10 minut. Odcedzamy skwarki i dodajemy do zupy. Na wytopiony tłuszcz wsypujemy mąkę i rumienimy. Zasmażkę dodajemy do zupy, wszystko razem gotujemy.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Lasie, zdj. Tomasz Donocik Fotografia