Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 180 minut + 8h marynowanie
Składniki:
|
|
Sposób przygotowania:
Wieczorem kaczkę dokładnie myjemy i czyścimy. Zanurzamy na noc w słonej wodzie, przyjmując proporcję: 1 czubata łyżka soli na litr wody. Przez noc mięso odpowiednio się nasoli, skruszeje a skórka w czasie pieczenia stanie się idealnie chrupiąca. Przed pieczeniem nacieramy kaczkę z zewnątrz i w środku dokładnie czarnym pieprzem, 1 łyżką majeranku oraz posiekanym czosnkiem. Wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Następnie faszerujemy pokrojonymi w ćwiartki jabłkami, wymieszanymi z resztą majeranku. Wkładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego/ brytfanki, okładamy pozostałymi jabłkami, polewając je czerwonym winem. Na wierzch układamy wiórki masła.
Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 oC, przez 1 godzinę i 15 minut. Kolejne 45 minut bez przykrycia, kilkakrotnie polewając sosem z kaczki. Jeżeli kaczka waży więcej niż 2 kilogramy, całkowity czas pieczenia to godzina na kilogram mięsa.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Łękawicy, zdj Tomasz Donocik Fotografia