Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
|
|
Sposób przygotowania:
Fasolę płuczemy i moczymy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Kroimy i podsmażamy boczek, golonko i łopatkę. Oddzielnie gotujemy umyte mięso z marchewką, cebulą, pietruszką i selerem, trochę solimy. Następnie dodajemy pięć ziarenek ziela angielskiego i dwa ząbki czosnku (wszystko gotujemy powoli na małym ogniu). Kapustę kiszoną zasmażamy. Wszystkie składniki łączymy razem, doprawiamy pieprzem i solą i jeszcze raz gotujemy. Na koniec można zrobić lekką zasmażkę z łyżki oleju lub smalcu z zeszkloną cebulką. Podawać z ziemniaczkami.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Pewli Wielkiej, zdj. Tomasz Donocik Fotografia