Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki:
- 1 kg mąki
- 700 g masła
- 2 łyżeczki śmietany
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- sól
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 oC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na stolnicę lub do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, jajka, cukier puder. Całość mieszamy, zagniatając rękami. Gdy ciasto zacznie się kleić, formujmy je w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Po godzinie rozwałkowujemy podsypując blat odrobiną mąki. Przygotowujemy foremki do wykrawania ciastek, wycinamy ciastka. Pieczemy przez około 8 minut, bądź do lekkiego zezłocenia się.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Gilowicach, zdj. Tomasz Donocik Fotografia