Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki na ciasto:
|
|
Składniki na masę:
|
|
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z cukrem i masłem. Dodać miód, sodę, mąkę i zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na trzy równe części, spłaszczyć i rozwałkować (lub uformować ręcznie) na trzy jednakowe placki. Przed pieczeniem piekarnik nie może być rozgrzany. Każdy placek pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 oC, do momentu, aż ciasto nabierze jasnobrązowego koloru.
Masa: Utrzeć masło z cukrem i cały czas ucierając, powoli dodawać – ugotowaną na mleku i ostudzoną, kaszę mannę. Na koniec dodać kieliszek wódki. Układać warstwami: ciasto, połowa dżemu, połowa kremu, ciasto, połowa dżemu, połowa kremu, ciasto.
Całe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na dzień lub dwa do lodówki.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Kocierzu Rychwałdzkim, zdj. Tomasz Donocik Fotografia