Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
- 600-800 g mąki
- 100 g margaryny
- 3 jajka
- 250 g miodu płynnego
- 1½ szklanki cukru pudru
- przyprawa do piernika
- 1 łyżka sody
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać płynny miód i wymieszać. Następnie dodać cukier, sodę, przyprawę do piernika, a następnie margarynę i jajka. Wszystko razem wyrobić. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować cieniutko ciasto i foremkami wykrajać pierniczki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Pierniki układać w odstępach około 2 cm od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o stopni przez ok. 10 minut.
Przekładać dowolnie i polukrować.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Łękawicy, zdj. Tomasz Donocik Fotografia