Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 150 minut
Składniki:
- porcja rosołowa (można zastąpić kostkami rosołowymi)
- 2 l wody
- 1 marchewka
- sól
- pieprz
- 25 listków kurnotka (kurdybanku)
Składniki na lane ciasto:
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
Sposób przygotowania:
Z porcji rosołowej gotujemy lekki rosół. Marchewkę kroimy w plastry. Z mąki i jajka oraz wody przygotowujemy lekkie lane ciasto. Stopniowo wlewamy do przygotowanego rosołu. Na koniec dodajemy pokrojone liście kurnotka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Lane ciasto: Jajko rozbić, dodać do niego mąkę, sól i dokładnie rozmieszać, tak aby nie było grudek. Do gotującego wywaru wlewać cienkim strumieniem, pomagając sobie łyżką. Kluseczki gotować ok 1 minuty.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Łysinie, zdj. Tomasz Donocik Fotografia