Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki na kotleciki:
- 1 kg ziemniaków surowych
- 500 g ziemniaków gotowanych
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
Składniki na Okrasę I:
- 300 g boczku wędzonego
- 2 cebule drobno pokrojone
Składniki na Okrasę II:
- 250 g masła
- 200 g twarogu
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
1 kg ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Wycisnąć przez ścierkę. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, następnie wymieszać z mąką, jajkami i surowymi ziemniakami. Formować kulki. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu przez ok. 15 min. Wyjąć łyżką cedzakową na talerze lub do miseczki, okrasić smażonym boczkiem lub stopionym masłem posypanym twarożkiem oraz posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Okrajniku, zdj. Tomasz Donocik Fotografia