Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 120 minut + 8h moczenie fasoli
Składniki na kotleciki:
|
|
Składniki na kapustę z fazolem:
|
|
Sposób przygotowania:
Kotleciki mielone:
Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa z sitkiem o większych oczkach. Następnie zmielić bułkę namoczoną w mleku, cebulę i czosnek. Dodać jajko. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wyrobić ręką na dość luźną masę. Nabierać porcje mięsa, formować w dłoniach, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażyć na złoty kolor przez kilka minut, delikatnie przewrócić na łopatce i powtórzyć smażenie z drugiej strony.
Kapusta z fazolem:
Fasolę kolorową, poprzedniego dnia wieczorem zalać litrem zimnej wody i odstawić na całą noc do namoczenia. Następnego dnia przełożyć do garnka, w razie potrzeby wlać więcej wody, aby całkowicie przykrywała fasolę i zagotować. Zebrać pianę, następnie dodać kostkę bulionową, wymieszać i ponownie zagotować. Doprawić solą, przykryć i gotować przez ok. 30 minut lub do miękkości, od czasu do czasu zamieszać.
Kapustę posiekać i w razie potrzeby przepłukać na sitku, jeśli jest bardzo kwaśna. Włożyć do czystego garnka, podlać małą ilością wody, przykryć i gotować do miękkości. Na dużą patelnię wlać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, listek laurowy, ziele i kminek. Podsmażać, co chwilę mieszając. Dodać kapustę i mieszając smażyć przez około 10 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać fasolę, wymieszać i pogotować przez ok. 5 minut.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Przyborowie, zdj. Tomasz Donocik Fotografia