Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- margaryna palma
- budyń śmietankowy
- ½ kg truskawek
Sposób przygotowania:
Piana:
Z białek ubić pianę. Dodać szklankę cukru i jeden budyń śmietankowy.
Ciasto:
Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, ½ szklanki cukru i stopioną, przechłodzoną margarynę palmę połączyć i zagnieść, aż powstanie ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, posmarować palmą i posypać bułką tartą. Resztę ciasta schłodzić w zamrażarce - pół godziny. Na ciasto wyłożyć owoce. Na owoce ubitą wcześniej pianę. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce na wierzch ciasta. Piec przez około 50 - 60 minut w 180 oC.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Przyborowie, zdj. Tomasz Donocik Fotografia