Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g białego ryżu
- 1 średnia cebula
- tłuszcz do smażenia
- trochę rosołu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Główkę kapusty sparzyć w osolonej wodzie. Wyciąć głąb, obierać liście, ścinając ich twarde części. Ryż ugotować na sypko, cebulę posiekać i zeszklić. Mięso mielone poddusić, wymieszać z ryżem, dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem. Układać nadzienie na przygotowanych liściach kapusty. Złożyć brzegi do środka i zwinąć w rulon. Gołąbki ułożyć w rondlu, podlać rosołem i dusić pod przykryciem, najlepiej w piekarniku przez około 1½ godziny. Podawać z sosem pomidorowym.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Kocierzu, zdj. Tomasz Donocik Fotografia