Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 120 minut + 2 dni rozczyn
Składniki na wywar:
|
|
Składniki na rozczyn:
|
|
Sposób przygotowania:
Rozczyn na żur należy przygotować dwa dni wcześniej: drożdże rozrobić w letniej wodzie, rozmieszać z mąką, czosnkiem i kminkiem. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ugotować wywar (dodać do niego kości lub boczek wędzony oraz warzywa). Przecedzić. Dodać do wywaru rozczyn na żur (rozczyn musi być przygotowany 2 dni wcześniej). Mieszać. Do wywaru dodać przyprawy do smaku (sól, pieprz, majeranek, czosnek). Osobno ugotować kiełbasę i pokroić w plastry. Jajka ugotować na twardo i przekroić na pół. Gotowy żurek wlać do wydrążonego chlebka. Dodać jajka i kiełbasę, udekorować.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Wieprzu, zdj. Tomasz Donocik Fotografia