Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 120 minut + 4-5 dni marynowania
Składniki na kotleciki:
|
|
Sposób przygotowania:
Marynata:
20 gramami soli natrzeć kolano i zostawić na 24 godziny w lodówce. 2 litry wody zagotować, dodać 4 liście laurowe, 10 ziarenek ziela angielskiego, ½ paczki kminku, 3 ziarna jałowca, 1 główkę czosnku. Marynatę zostawić, żeby ostygła. Do zimnej wody dać kolano i zostawić na 4 - 5 dni w chłodnym miejscu lub w lodówce, raz na dzień przemieszać.
Pieczenie/gotowanie:
Kolano można ugotować lub upiec w piekarniku w rękawie foliowym, nacierając je papryką, ziołami i olejem. Piec przez 1 godzinę. Kapustę ugotować. Boczek pokroić, usmażyć, dodać cebulę, mąkę, zrobić zasmażkę, dodać do kapusty, doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Autro przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Juszczynie, zdj. Tomasz Donocik Fotografia