Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki na zaczyn:
|
|
Składniki na ciasto:
|
|
Sposób przygotowania:
Zaczyn:
5 g drożdży rozkruszyć w miseczce, dodać: 1 łyżkę letniego mleka, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki. Rozrobić aby miało konsystencję kwaśnej śmietany i pozostawić do wyrośnięcia (masa musi podwoić swoją objętość).
Ciasto:
Do miski wsypać 500 g przesianej mąki, na środku zrobić dołek. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, do tego wbić 4 całe jajka, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, szczyptę soli, 1 szklankę letniego mleka (ilość mleka zależy od mąki, jeżeli trzeba więcej należy dolać). Wyrabiać ciasto najlepiej ręką.
W rondelku roztopić 200 g masła, kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione wlewać małym strumieniem masło, ciągle wyrabiając. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki jest gotowe. Posypać delikatnie po górze mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (ciasto nie może stać w zimnym pomieszczeniu, ani w przeciągu). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na posmarowaną blachę i zostawić na ok. 10 minut. Następnie ciasto delikatnie posypać bułką tartą i wyłożyć na nie świeże borówki (jagody), lekko posypać cukrem.
Piec przez ok. 30-35 minut w temp. 180 oC.
Po wyjęciu z piekarnika, jak trochę przestygnie, posypać grubo cukrem pudrem.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Złatnej, zdj. Tomasz Donocik Fotografia